Proprietarii care isi instraineaza casele sau terenurile in mai putin de trei ani de la data dobandirii vor plati impozit la stat. Guvernul a hotarat, dupa mai multe amanari, data de la care se aplica acest impozit pentru tranzactiile imobiliare: 1 iunie 2005.
in forma actuala a Codului fiscal, care a suferit mai multe modificari in ultimele luni, diferentele in plus obtinute de o persoana fizica din revanzarea unei proprietati imobiliare sunt impozitate cu 10%, dar se aplica numai atunci cand tranzactia se produce la mai putin de trei ani de la achizitionare.
De exemplu, daca ati cumparat un apartament cu 40.000 euro si il veti vinde cu 45.000 euro peste mai putin de trei ani, diferenta de 5.000 de euro dintre pretul de cumparare si cel de vanzare va fi impozitata. Adica veti plati un impozit de 500 de euro.
Venitul impozabil din transferul proprietatilor imobiliare reprezinta diferenta favorabila dintre suma realizata din instrainarea proprietatilor si valoarea de baza a acestora. Valoarea de baza este, in functie de modalitatea de dobandire: pretul de achizitie, costul constructiei, pretul orientativ minim al proprietatilor imobiliare la data dobandirii (utilizat de notarii publici).
Pentru proprietatile obtinute intr-o modalitate din care nu rezulta valoarea la care a fost dobandit imobilul, valoarea de baza este pretul orientativ minim al proprietatilor imobiliare, utilizat de camera notarilor publici in circumscriptia careia este situat imobilul la data dobandirii.
in situatia in care la data dobandirii nu existau preturi orientative minime, se ia in calcul primul pret orientativ introdus de notari.
Costul constructiilor realizate de contribuabil se determina prin: * costul constructiilor realizate de contribuabil la data realizarii, dovedite prin raport de expertiza intocmit de un expert au