„Politici culturale europene“ – acest titlu apartine dezbaterii propuse saptamina aceasta, in Amfiteatrul „Mircea Florian“ al Facultatii de Filozofie din Bucuresti, de catre Asociatia ECUMEST, in cadrul proiectului Dialoguri Europene, finantat de Uniunea Europeana. Remarcabila aceasta obstinatie a ECUMEST de a genera dialoguri intre oficialitati si societatea civila (din martie incoace pariul a fost respectat cu ritmicitate lunara), dincolo de care se poate ghici inca un scop din inventarul necesitatii stringente: invatarea unui limbaj comun, a unui jargon managerial, dar si analitic european in domeniul cultural. Cu tot cu penibila sa incarcatura de nou limbaj de lemn, de rudiment esperanto cu veleitati functionale.
Asta e: nu orice limba place, esential e sa relationeze eficient.
Ceea ce apreciam la trecuta intilnire s-a dovedit si acum real: partenerii de dialog se aleg via propriul lor interes si acopera varii segmente sociale. De data aceasta, alaturi de Corina Suteu, presedinta ECUMEST, si de colegele sale Oana Radu si Corina Raceanu, au mai participat direct pro-decanul Facultatii de Filozofie, poetul Romulus Brancoveanu, un membru UGIR, un angajat al CNC, un jurist al nu stiu caror sindicate (numele in sine ar avea mai putina relevanta pentru fenomen), dar si studenti ai facultatii gazda, cu o remarcabila forta analitica. Cine a lipsit? Oficialitatea. La prima dezbatere, in martie, intreg staff-ul Ministerului Culturii si Cultelor a fost prezent. In aprilie, doar secretarul general Delia Mucica si directorul CIMEC (cel din urma cred ca din proprie initiativa).
Acum, in mai, doar un ecuson cu numele directorului Directiei Relatii Internationale a MCC. Asadar: societatea civila se aglutineaza pe cale naturala (foarte bine!) – oficialitatea dispare pe cale „balcanica“. Evident, ministrul, secretarii de stat ori directorii pot av