Creditul in lei reprezinta o alternativa la creditul in valuta, fiind mai putin riscant, insa este mai scump si mai putin predictibil, este de preferat, totusi, ca un client sa se imprumute in moneda in care are venitul, a fost concluzia bancherilor care au participat la un seminar pe tema dobanzilor la credite.
"Din punctul de vedere al criteriilor de analiza si al preturilor, Romania are o piata a creditului in valuta atat pe segmentul corporate, cat si pe retail. Cand cei care se imprumuta iau decizia de creditare, cel mai bine este sa analizeze in ce moneda au veniturile si datoriile. Daca o persoana are venituri in lei, cel mai bine este sa se indatoreze in lei, iar daca are valuta, se va imprumuta in valuta. La fel este si in cazul societatilor comerciale", a declarat directorul general adjunct al ING Bank, Misu Negritoiu.
Vicepresedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, a reafirmat principiul dupa care se ghideaza populatia si firmele, ca este bine sa economisesti in lei si sa te imprumuti in valuta.
"In mod agregat, acest comportament poate induce un risc la nivelul bancilor, concretizat intr-o expunere mai mare in valuta. Sunt putine componente ale creditului denominate in lei", a aratat Oprescu.
Populatia ia in seama numai randamentul si uita de risc
"Creditul in lei este o alternativa mai scumpa, dar mai putin riscanta, in conditiile fluctuatiilor cursului de schimb. Aceste caracteristici se bat cap in cap. Bancile dau credite in lei pentru ca acestea sunt cerute atat de catre companii, cat si din partea populatiei. Pe de alta parte, bancile au rolul de a le explica clientilor despre asumarea riscurilor. Oamenii nu asociaza costul cu riscul", a spus, Dragos Cabat, analist la Unicredit.
El a mentionat ca populatia se gandeste doar la costuri, nu analizeaza riscurile si se orienteaza spre randamente ridicate. @N_