Incepand cu anul acesta, cel mai probabil romanii vor fi obligati sa-si asigure propriile locuinte, daca Guvernul Tariceanu va aproba modificarea unui pachet de legi menite sa creeze cadrul legal pentru implementarea acestui nou act normativ.
Initiativa apartine Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si se doreste tinerea sub control a pagubelor materiale survenite in urma dezastrelor naturale, cum ar fi cutremure si inundatiile.
In urma cu doi ani, o initiativa similara a esuat rapid, deoarece s-a pus problema ca societatea care urma sa administreze primele incasate sa fie controlata de stat, prin intermediul CEC (Casa de Economii si Consemnatiuni). De data aceasta, principala noutate tine de faptul ca politele nu vor acoperi gama standard de riscuri, dupa cum sustin majoritatea caselor de asigurare din Constanta.
Aceste asigurari vor avea un tipic standard care trebuie urmat. De exemplu, romanii nu vor fi obligati in cazul in care isi fac o asigurare de cutremur sa o faca si pe cea de inundatii si viceversa, dar vor fi obligati sa-si faca una din aceste doua polite.
Potrivit datelor preliminare furnizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, in 2005, s-a observat o crestere accelerata a indemnizatiilor platite la asigurarile de credite si garantii (peste 860 miliarde lei), ponderea lor dublandu-se comparativ cu 2004 (de la 3,3% la 7%), ceea ce inseamna ca s-a marit semnificativ numarul celor care nu si-au platit creditele.
„Constantenii nu trebuie sa fie revoltati sau speriati pentru ca vor fi obligati sa plateasca o asemenea polita. Fiecare consiliu judetean in parte va stabili, atunci cand va fi cazul, care este cuantumul acestui credit si se va tine cont si de riscul de cutremur sau inundatie in zona respectiva, in cazul nostru Constanta.
Aici sumele nu vor fi foarte mari, cine stie, p