Incepand din 2006, cand unitatile de procesare a produselor de origine animala trebuie sa fie conforme cerintelor Uniunii Europene, in judetul Suceava vor mai ramane doar trei procesatori de carne si maximum zece fabrici de lapte, iar toate abatoarele vor fi inchise, informeaza agentia Mediafax.
In prezent exista aproximativ 100 de astfel de unitati in judet.
Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, si-a exprimat, ieri, ingrijorarea privind viitorul industriei alimentare din judet, aratand ca va incerca sa convinga procesatorii de carne si lapte sa acceseze diverse fonduri pentru modernizarea unitatilor conform cerintelor comunitare.
"Din pacate, in ceea ce priveste unitatile procesatoare, dar si abatoarele, standardele negociate de Romania cu Uniunea Europeana sunt greu de realizat si pot implica riscuri economice daca acestia nu au asigurata desfacerea pentru ca unitatile trebuie sa fie de marime medie, cu un volum de procesare de cel putin zece tone de carne pe zi pentru abatoare si de minimum sapte tone de preparate din carne pentru procesatori. Actualii procesatori considera ca nu vor supravietui economic”, a spus Onofrei.
El a aratat ca din cele 32 de abatoare existente in prezent in judet nici unul nu va fi autorizat in iunie 2006 pentru ca nu indeplineste normele europene si nici unul dintre proprietari nu a inceput un program de conformare.
Cel mai mare numar de capete de bovine din tara
"Este foarte grav pentru un judet ca Suceava, cu cel mai mare numar de capete de bovine din tara, sa nu aiba abatoare”, a spus prefectul.
El a adaugat ca in judet ar trebui infiintate cel putin trei abatoare de mari dimensiuni, la Vatra Dornei, Radauti si Suceava.
"Unitati de procesare trebuie sa existe pentru ca animale vor fi in judet si in 2006 si dupa aderarea la Uniunea Europeana”, a mai declarat Onofrei, adaugan