Diferenta nefavorabila este influentata decisiv, in continuare, de schimburile de bunuri si servicii, unde Romania are un deficit, dupa primele trei luni, de 1,17 miliarde de euro, in crestere cu 80% fata de intervalul ianuarie - februarie si cu 62% comparativ cu primul trimestru din 2004.
Comparativ cu anul trecut, serviciile au trecut de la un surplus de 5 milioane de euro, la un deficit de 132 de milioane de euro.
Pe de alta parte, transferurile curente inregistreaza o plafonare, sumele remise de rezidenti plasandu-se la 598 milioane de euro, cu numai 19% mai mari decat in primele trei luni din 2004.
Perspective sumbre fara Petrom, investitii straine directe si productie agricola
Deocamdata totul decurge conform asteptarilor, dar autoritatile ar trebui sa se alarmeze numai la gandul ca cel mai probabil vom avea un an agricol compromis si nu mai au un Petrom de vanzare.
In plus, traditional, varfurile deficitului de cont curent se inregistreaza in a doua parte a anului. Un semnal de alarma ar putea fi chiar cifra pe primul trimestru, care se apropie periculos de limite, in conditiile in care primele trei luni ale anului sunt de obicei cele mai slabe din punctul de vedere al transferurilor. La toate acestea se adauga un comportament foarte retinut al investitorilor straini.
Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, nivelul investitiilor straine directe a fost de 196 milioane de euro in primele doua luni ale anului, in scadere cu 20% fata de perioada similara a anului 2004. Lipsa investitiilor pune presiune pe deficitul de cont curent, avand in vedere ca forma de finantare a acestuia, preferata de institutiile internationale, sunt investitiile straine directe. De cealalta parte, solutii de salvare ar fi banii trimisi de muncitorii din strainatate si privatizarile din sistemul bancar.
Depozitele nerez