Virgil Magureanu, fost rezident al Securitatii, a condus Serviciul Roman de Informatii timp de sapte ani. El este cel care a infiintat institutia cea mai controversata in Romania postcomunista, imediat dupa conflictul interetnic de la Tirgu-Mures din martie ‘90.
A fost prezent la toate evenimentele importante din timpul si de dupa Revolutie, procesul sotilor Ceausescu, primele mineriade si a fost implicat in scandaluri publice care legau numele sau de politica sau de lumea afacerilor, interceptari de convorbiri telefonice, dosarul "Jimbolia".
La inceputul anilor ‘90, cind Corneliu Coposu a fost acuzat de colaborationism cu fostul regim, Virgil Magureanu a dezmintit zvonurile si tot el a limpezit, 13 ani mai tirziu, raporturile lui C.V. Tudor cu Securitatea.
Unii il cred inca in spatele combinatiilor politice. Altii spun ca e doar un artificier. I-a ajutat pe Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Traian Basescu. Sustine ca SRI s-a reformat intr-o mai mare masura decit SIE si serviciul armatei. Isi reproseaza insa ca nu eliminat securistii care nu s-au adaptat democratiei.
SRI a fost criticat ca succesor al Securitatii mai mult decit SIE sau Directia Generala de Informatii a Armatei (DGIA).
Dupa ‘89, contraspionajul intern a fost cel mai mult sub lumina reflectoarelor. Erau nume sonore din conducerea fostei Securitati, grav implicate in acuzatii si procese, odioase in ochii opiniei publice.
Populatia avusese mari probleme cu doua departamente ale Ministerului de Interne, cu Militia, unde erau figuri de-a dreptul sinistre, care au fost, nu cu mare viteza, indepartate, si cu Securitatea unde multi facusera, si a fost dovedit, politie politica.
SIE a beneficiat, in schimb, de un con de umbra protector, nu a atras atentia opiniei publice si pentru ca operatiunile acestuia se desfasoara mai mult in af