Prin modificarile aduse Codului Fiscal, notarii publici vor calcula, incasa si varsa la bugetul statului impozitele pe profitul realizat din tranzactiile imobiliare. Noile prevederi, care isi gasesc aplicabilitatea de la 1 iunie 2005, pun notarii romani in pozitia deloc usoara de colectori de impozite.
Pasii pentru incheierea unui act de vanzare-cumparare
" Nu apreciem ca ar fi nevoie ca partile intr-un act prin care se transmite proprietatea asupra imobilelor sa prezinte si alte acte decat cele cerute pana acum", afirma notarul public Mihai Atanasoaei. El precizeaza care sunt pasii ce trebuie urmati de un proprietar pentru incheierea unui act de vanzare-cumparare:
* Proprietarul trebuie sa se prezinte la un birou notarial pentru cererea de extras de carte funciara, pe care notarul public o va inainta Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Cererea trebuie sa fie insotita de originalele sau copiile legalizate ale actelor de proprietate asupra imobilului precum si de copia dupa incheierea de intabulare pe numele proprietarului solicitant.
Taxa eliberarii unui extras de carte funciara este de 150.000 lei. Extrasele se vor elibera in termen de 2-3 zile de la depunerea cererii de catre biroul notarial care le-a solicitat si au o valabilitate de 5 zile de la data depunerii cererii, cu mentiunea ca pot fi folosite doar de biroul notarial solicitat.
in aceasta perioada de cinci zile, cartea funciara al carei extras se cere se indisponibilizeaza. In ziua incheierii contractului la notar, in afara actului de proprietate si a actelor de identitate trebuie sa prezentati:
* certificat fiscal (se elibereaza de catre Directia buget local a primariei pe raza careia se afla imobilul si reprezinta dovada ca vanzatorul nu are taxe sau impozite neplatite catre stat)
* adeverinta de achitare la zi