Nu numai ca Traian Basescu nu renunta la alegerile anticipate, mai mult, a gasit si termenul
potrivit pentru organizarea lor, toamna acestui an. Argumentele lui Calin Popescu Tariceanu, care afirma ca Bruxelles-ul nu vede cu ochi buni anticipatele, n-au avut nici un ecou la Cotroceni. Traian Basescu sustine ca nu exista vreo demonstratie care sa-l convinga ca scrutinul inainte de termen nu este necesar.
Bineinteles ca, cel putin la nivel declarativ, presedintele nu-l scoate din acest joc pe premier, mai ales ca seful statului nu are mijloace constitutionale sa dizolve Parlamentul decat daca este in acord cu primul-ministru. "Acum, ca s-a terminat criza ostaticilor, o sa am discutii, o sa fac analize, fara sa fiu un om care va vrea alegeri anticipate cu orice pret chiar daca i se va demonstra ca nu sunt necesare. Dar as vrea sa vad demonstratia", a explicat, miercuri seara, intr-o dezbatere, Traian Basescu.
El a adaugat ca, avand in vedere ceea ce este de facut pana la 1 ianuarie 2007, dar mai ales dupa aceea, este extrem de important ca alianta de guvernamant sa aiba o majoritate solida in Parlament.
Insa in acest moment numai Traian Basescu pare a fi singurul care vede "beneficiile" anticipatelor. La Palatul Victoria, dar si in Parlament nimeni nu mai este convins ca alegerile inainte de termen sunt o solutie. PNL, UDMR si PUR nu vor anticipate, iar PD il sfatuieste pe Tariceanu sa se inteleaga cu Basescu.
Daca la inceputul acestui an liberalii cantau pe aceeasi voce cu presedintele, "balbele" primelor luni de guvernare, care au avut drept consecinta si o pierdere masiva si rapida de procente in sondaje, i-au facut sa se razgandeasca. Alianta se teme ca declansarea anticipatelor ii poate scoate de la guvernare, mai ales ca, teoretic, nu se pot baza pe un candidat-locomotiva cum a fost, anul trecut, Traian Basescu.
Argumente vala