Creste riscul de activare a clauzei de salvgardare. Fostul negociator-sef Vasile Puscas considera ca vor aparea? ?turbulente? in eventualitatea respingerii Constitutiei europene de catre Franta care ar putea afecta procesul de extindere. ?Un grup de state sau un grup legislativ poate sa vina cu o propunere de modificare a unor puncte din tratat, tinind cont ca mai exista diferente de perceptie intre Comisia Europeana si unele state membre?, a afirmat Puscas. El se declara totusi optimist. ?Este o criza, dar cam asa s-a construit Uniunea Europeana si, pina la urma, a iesit ceva bun?, sustine fostul negociator-sef.
Puterea va schimba parerea crestin-democratilor. O opinie asemanatoare are si directorul Institutului European, Nicolae Idu, care considera momentul actual ?o etapa din procesul plin de suisuri si coborisuri al realizarii constructiei europene?. ?Din punctul de vedere al Romaniei, neratificarea tratatului constitutional pina la momentul aderarii nu ar trebuie sa creeze probleme deoarece in tratatul de aderare exista un protocol si o anexa care contin clauzele aderarii in situatia in care pina in 2007 nu se adopta Constitutia europeana si clauze pentru situatia in care aceasta este adoptata pina atunci?, a explicat Idu. El apreciaza ca atitudinea reprezentantilor Uniunii Crestin Democrate (CDU) germane, care se opun extinderii, este una care tine de statutul acestora de partid de opozitie: ?Cred ca daca CDU va ajunge la putere in Germania, dupa alegerile din toamna, atitudinea sa se va schimba?.
Blocarea candidaturii nu poate fi exclusa
Comisia Europeana a avertizat Germania in legatura cu incalcarea ?angajamentului clar? de a permite Romaniei si Bulgariei sa intre in Uniunea Europeana, in cazul in care Uniunea Crestin-Democrata, opozitia conservatoare, va veni la putere. Un parlamentar CDU a declarat miercuri ca partidul sau