Retinerea de catre Parchet a presedintelui Rompetrol a provocat suspendarea de la tranzactionare la Bursa a actiunilor Petromidia. Acum doi ani, Bursa a reactionat similar pentru a-i proteja pe investitori. de ADRIAN N. IONESCU MECANISM. Piata isi apara investitorii de pericolele care le sunt straine Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au fost suspendate, in primele minute ale sesiunii de ieri, de la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), datorita retinerii presedintelui companiei, Dinu Patriciu, in noaptea de joi spre vineri, sub acuzatiile de evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune.
"FORTA MAJORA". "Este o practica obisnuita a burselor, necesara pentru a asigura informarea continua a investitorilor si protectia lor impotriva unor variatii de pret incontrolabile in absenta acestei informari", a declarat directorul general al BVB, Stere Farmache. Regulamentul in cauza prevede aceasta decizie si, "in cazuri de forta majora, care ar putea periclita desfasurarea in conditii normale", a operatiunilor bursiere. Brokerii spun ca decizia BVB este fireasca, cazul Rompetrol fiind unul de forta majora. Reluarea tranzactionarii se realizeaza dupa ce piata este informata oficial asupra problemei. In 2003 s-a mai inregistrat o situatie asemanatoare, in cazul arestarii lui Iosif Pop, fostul presedinte al unei alte vedete a Bursei, Banca Transilvania. Interesant este ca Pop a fost arestat dupa ce fusese declarat "bancherul anului", iar liderul Rompetrol pateste acelasi lucru dupa ce compania sa a obtinut cele mai bune rezultate din ultimii ani.
Dupa eliberarea sa, Iosif Pop a dat in judecata statul roman, cerand daune de 15 milioane de euro. Acum, oficialii Rompetrol spun ca iau in calcul actionarea in instanta "a persoanelor si institutiilor care de mai bine de doi ani hartuiesc compania".
RETINEREA. Ordonanta Parchetului Inalte