Ministerul Economiei si Comertului asteapta, pana la 20 iunie, scrisori de interes din partea furnizorilor de servicii de consultanta financiara interesati sa participe la privatizarea societatii Romgaz, se arata intr-un anunt al institutiei.
Potrivit anuntului, sunt invitate sa depuna scrisori de interes bancile de investitii, firmele de consultanta si profesionistii in restructurare si privatizare cu reputatie internationala. Printre conditiile impuse pentru precalificarea in etapa de ofertare se numara experienta in calitate de consultanti coordonatori in domeniul acordarii de consultanta guvernelor in privatizarea cu succes a companiilor de stat cu o cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de dolari, precum si in conducerea tranzactiilor internationale in sectorul de petrol si gaze.
Un alt criteriu este experienta in privatizarea companiilor de petrol si gaze din Europa Centrala si de Est.
Romgaz, detinuta integral de MEC, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, este principalul producator de gaze naturale din Romania, dupa Petrom. De asemenea, compania detine principalele capacitati de stocare subterana a gazelor. Firma detine acorduri de concesiune pentru 8 perimetre de explorare si 150 de perimetre de exploatare, deruland in acelasi timp si operatiuni cu firmele Wintershall Germania si Europa Oil&Gas Franta.
Compania are un capital social de 3.822 miliarde de lei si a consemnat, anul trecut, o cifra de afaceri de 18.000 de miliarde de lei. Nivelul cifrei de afaceri preconizat pentru acest an este de 23.265 miliarde de lei (circa 648 milioane de euro).
Ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat, la mijlocul lunii aprilie, ca MEC intentioneaza sa vanda in acest an 10 la suta din actiunile Romgaz, urmand sa aleaga intre varianta transferului catre investitori financiari sau listarea la Bursa de Va