Tratamentul necorespunzãtor ''aplicat'' pacienþilor internaþi in spitalele de psihiatrie din Romania este amintit din nou in raportul pe 2004 al Amnesty International (AI). Reprezentanþii acestei organizaþii reiau in ultimul raport, dat publicitãþii in urmã cu douã zile, problemele cu care se confruntã unitãþile spitaliceºti de psihiatrie din þara noastrã. Totodatã, aceºtia fac referire ºi la modul ''inuman'' in care sunt trataþi bolnavii de cãtre unele autoritãþi. AI vorbeºte chiar ºi de torturã.
Reprezentanþii Ministerului Sãnãtãþii (MS), in incercarea de a schimba cat de cat imaginea acestor spitale, afirmã cã ''fac eforturi'' pentru punerea pe picioare a unitãþilor de psihiatrie. Tot MS este cel care estimeazã cã nu mai puþin de 100 de milioane de euro ar fi necesari pentru reabilitarea sistemului de sãnãtate mintalã. Din pãcate, reprezentanþii ministerului nu spun de unde vor lua aceste fonduri.
In schimb, o comisie a MS reevalueazã din punct de vedere al resurselor umane, al stãrii clãdirilor ºi al situaþiei bolnavilor, toate spitalele de psihiatrie existente: ''Evaluarea a fost realizatã in toate unitãþile medicale de profil din Moldova ºi Ardeal, urmand ca in cel mai scurt timp sã fie finalizatã ºi in celelate zone''.
De asemenea, aceastã comisie mai are in vedere ºi modificarea vechii legislaþii care reglementa aplicarea terapiilor ocupaþionale la pacienþii cu boli psihice.
Terapia ocupaþionalã reprezintã o metodã tot mai des utilizatã la nivel european pentru recuperarea acestor pacienþi.
In acelaºi timp, specialiºtii afirmã cã au fost elaborate normele de aplicare a Legii sãnãtãþii mintale, acestea urmand sã intre in vigoare la sfarºitul lunii iulie a.c.
Legea sãnãtãþii mintale ºi a protecþiei persoanelor cu tulburãri psihice a fost publicatã in Monitorul Oficial in august 2002 ºi prevede, printre altele, ca pacienþi