Lucreaza 7 zile din 7. In timpul saptamanii e director de revista, iar in week-end prezinta Observatorul. Gabriela Vranceanu-Firea sustine ca nu vrea sa fie un robotel care recita texte de pe prompter, asa ca inoveaza mereu. Va avea un talk-show de analiza a stirii zilei, pe Antena 3, de la 8 la 9 seara. In spatele stampilei de vedeta se afla o femeie simpla, care tine casa, plateste rate la masina si viseaza la o casa la curte.
- Stirile pe care le prezinti contin, uneori, multa violenta. Nu te deprima?
- Stirile care ma marcheaza foarte mult sunt despre copiii care au patit ceva: au fost batuti de parinti, au fost abandonati sau sufera de boli incurabile. Am un usor tremur al mainilor cand le prezint. Cu celelalte te obisnuiesti cu timpul, dar n-as putea sa spun ca am ajuns la gradul de cinism incat chiar sa nu-mi mai pese daca intr-un accident au murit cinci persoane sau a fost ranit doar soferul. Cu siguranta, ca om te implici, dar acolo, pe ecran, n-ai voie sa izbucnesti in plans, oricat te-ar marca. Mi s-a intamplat ca atunci cand eram de serviciu sa se porneasca un razboi, sa fie si o revolutie in direct, sa fie prins si Saddam, sa moara si Papa, sa fie adusi ostaticii, sa se insoare Printul Charles. Am asistat si la evenimente foarte fericite, care te pot tulbura, dar si la catastrofe: 11 septembrie, Mihailesti.
- Ai multi colegi care sunt ca niste roboti care citesc de pe prompter si nu tresar deloc cand vorbesc despre dezastre?
- Da, sunt aceia care au ajuns direct la pupitrul stirilor, fara sa fi fost ziaristi, care n-au fost pe teren si nu stiu ce se afla in spatele stirii. Ei se concentreaza doar asupra unor lucruri marunte: sa fie taiorul fara dunga, freza in regula si sa nu dea balbe. Nu e chiar atat de simplu, e o meserie mult mai complicata. In SUA, Germania, Franta, cei care prezinta stirile sunt ziaristi cu ani de ex