La sfarºitul anului trecut, 6.000 de pacienþi erau luaþi in evidenþa Registrului Naþional al Pacienþilor cu Boalã Renalã Cronicã. Dintre aceºtia, 4.600 sunt inscriºi in programe de hemodializã, 1.200 in dializã peritonealã ºi 200 de pacienþi au primit transplant renal. Dintre pacienþii aflaþi in hemodializã, aproximativ 66 la sutã primesc terapie cu epoetinã pentru tratamentul anemiei datorate bolii renale de fond. Cu toate acestea, valorile parametrilor hematologici la aceºti bolnavi se situeazã sub media raportatã de studiile europene.
De aici, membrii Societãþii Romane de Nefrologie (SRN) au constatat cã sunt necesare unele norme terapeutice care sã permitã acestor pacienþi sã evolueze in mod similar cu pacienþii din þãrile europene.
Anemia renalã este una dintre cele mai frecvente manifestãri ale insuficienþei renale. Ea este cauzatã de deficitul unui hormon - eritropoietina - produs in mod normal de rinichi ºi rãspunzãtor de dezvoltarea globulelor roºii.
Impactul negativ al anemiei renale asupra evoluþiei funcþiei renale, ca ºi asupra altor organe, a fost demonstrat de numeroase studii. Introducerea tratamentului cu epoetinã - hormon similar eritropoietinei - a reprezentat un progres major in tratamentul acestui tip de anemie.
Cu toate acestea, accesul bolnavilor la aceste medicamente este limitat. Pe de-o parte, existã indicii cã folosirea epoetinei nu se face in mod corespunzãtor, pe de altã parte, costurile acestui tip de tratament ''reprezintã o incãrcãturã importantã pentru bugetul Caselor de Asigurãri, mai ales in þara noastrã''. Prin elaborarea ''Ghidului SRN privind tratamentul anemiei renale'', membrii SRN ºi-au propus sã stabileascã standarde clare in ingrijirea bolnavilor cu anemie datoratã insuficienþei renale, sã ''optimizeze'' costurile legate de dializã ºi terapia medicamentoasã asociatã ºi, nu in ultimul rand, sã ''armoni