Dar drumul de la teorie la practica este lung si anevoios. Ultimul raport Amnesty International pe tara atrage atentia asupra faptului ca o treime din populatia tarii noastre traieste in saracie, printre principalele victime fiind, alaturi de batrini, copiii.
Mai mult decit atit, copiii cad prada traficului de fiinte umane, consumului de droguri, exploatarii prin munca, abuzurilor fizice, dar si psihice. Saptamina viitoare, de 1 iunie, politicieni si potentatii zilei? isi vor face ?numarul?, pupind copii in cadrul deja traditionalului festivism.
Dincolo de zilele speciale, vedem insa o alta fata a copilului care traieste in Romania zilelor noastre.
?Copiii romani au o alimentatie slaba si o ingrijire medicala modesta. Copiii romani maninca prost, din cauza bugetelor familiale reduse... Nu se asigura controale medicale periodice, iar copilul merge la doctor daca are o urgenta. Lipsa activitatii sportive, reduse in scoala la o ora de sport pe saptamina, duce la cresterea greutatii corporale, deformari ale coloanei vertebrale etc. Copiii sint primii afectati economic de pierderea locului de munca de catre parinti sau de un divort. Nu exista un sistem eficient de suport economic al copilului/familiei. Sistemul de protectie si asistenta sociala imparte putini bani la multi cetateni? - este imaginea copilului roman pe care o descrie Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al organizatiei ?Salvati Copiii?. Pe de alta parte, ea recunoaste ca, in comparatie cu copiii din tari mai dezvoltate, ?copiii romani sint frumosi, inteligenti, destul de harnici?, insa nu suficient de dezinvolti si bine protejati.
?S-au facut multe declaratii politice si s-au facut multe promisiuni, de cele mai multe ori sub presiunea forurilor internationale. Nu a existat insa o politica coerenta centrata pe copil si familie, ci doar pe remedierea urgenta a u