Boala des intalnita, care face ravagii prin decese si invalidari, hipertensiunea poate provoca accidente vasculare cerebrale. Asa cum am mentionat, ele omoara, dar pot lasa urme de invaliditate, greu de recuperat la cei care scapa cu viata.
de FLORIN CONDURATEANU Pulsul medicinei Bolnavii devin piatra de moara pentru cei din familie, care trebuie sa-i ingrijeasca, ei fiind jumatate paralizati. Explica ce sechele pot ramane in urma unui accident vascular cerebral sefa de lucrari doctor Sanda Nica, sef de sectie neurologie 1 de la Spitalul Colentina. Cele mai multe sechele sunt de natura motorie, bolnavii raman cu jumatate din corp paralizata, uneori aceste sechele sunt inreversibile, alteori se obtine o recuperare partiala sau chiar totala, astfel suferinzii reusind sa se deplaseze singuri si sa-si utilizeze mana. Cu cat se incepe programul de recuperare mai devreme, cu atat sansele si proportiile de recuperare sporesc. Prima incercare este urmatoarea: omul care a ramas cu paralizie trebuie sa fie invatat sa stea in picioare, daca-si poate mentine echilibrul in pozitie verticala, sunt sanse de a merge.
Alte sechele apar prin tulburari de echilibru si de coordonare a miscarilor: omul mai poate misca picioarele si mainile, dar nu se poate deplasa din lipsa de echilibru si coordonare. Alti oameni, dupa accidentul vascular cerebral, nu pot vorbi, iar altii nici nu mai inteleg vorbirea altora. E necesara reinvatarea vorbitului la logoped. O alta sechela se refera la vedere, bolnavii nu mai vad jumatate din campul vizual. O alta ramasita a unui accident vascular cerebral este si dificultatea inghititului, unii suferinzi nu pot manca alimente solide, altii nu pot bea lichide. Exista pe lista sechelelor si tulburarile de sensibiliate: omul bolnav a recuperat deficientele motorii, dar nu simte degetele, mainile, nu simte cand apa e calda sau rece. Mari nepl