De la programul de 50 de filme intocmit in tren, pe drumul dintre Bucuresti si Cluj, la peste 100 de filme proiectate in trei cinematografe, cu 300 de bilete vindute in prima zi in care s-au deschis casele, Festivalul International de Film ?Transilvania? (TIFF) a avut doar trei editii.
?E o explozie care pe mine la inceput m-a cam speriat, gindindu-ma ca oamenii nu vor putea sa aleaga intre filme si vor avea o dificultate sa asimileze?, a spus directorul festivalului, Tudor Giurgiu. TIFF a programat anul acesta, in medie, cite cinci filme pe zi, proiectate simultan in trei cinematografe, de la 10 la 22. Insa cinefilii nu par speriati, dimpotriva, dupa cum demonstreaza cele aproximativ 300 de bilete vindute intr-o singura zi, cu o saptamina inaintea deschiderii oficiale a festivalului, din seara de 27 mai.
Vampirii si statisticile au adus filmele la Cluj
Cel mai important festival de lungmetraj din tara a exploatat simpatia strainilor pentru Dracula, si-a luat faimosul nume de ?Transilvania? si s-a asezat la Cluj, pentru ca statistic aici sint cei mai multi cinefili pe cap de locuitor.
?Cred ca, daca mergem la fel de bine, s-ar putea sa se nasca un turism de festival?, a spus Giurgiu. ?Omul gaseste solutii, are prieteni, noi facem campinguri?, a adaugat el. Desi este ?locul ideal? pentru film, Clujul ar putea fi mai receptiv la nevoile festivalului, dar si la vizibilitatea pe care o ofera un asemenea eveniment, sustine directorul festivalului. ?Sa faca un efort de a-si reduce un pic pretentiile hotelierii, restaurantele, transportul, sa-si faca o politica de a ajuta festivalul, daca ei cred ca lucrul asta e bun pentru oras?, a sugerat Giurgiu.
Filmul romanesc e un element care poate fi exploatat pentru imaginea Romaniei, cu atit mai mult cu cit cistiga tot mai multe premii la Berlin si Cannes. ?Iata, e un moment bun pentru