Cea mai drastica sanctiune data de Consiliul Concurentei de la infiintarea acestuia a condus la spargerea Cartelului celor trei producatori de ciment din Romania.
Decizia de saptamana trecuta este acum analizata in mediile economice si arata ca un principal instrument pentru functionarea si supravegherea pietei isi face drastic simtita prezenta. Vizita recenta la Bucuresti a comisarului european pentru Concurenta, olandeza Neelie Kroes, isi arata efectele.
Amendarea cu 28,5 milioane de euro a liderilor din industria cimentului – Lafarge Romcim, Holcim si Carpatcement – a fost discutata, potrivit unor surse avizate, cu autoritatile de la Bruxelles. Este de mentionat ca, si in alte tari, societati apartinand grupurilor prezente pe piata romaneasca a cimentului au fost sanctionate pentru abateri anticoncurentiale.
ISTORIE. Investigatia Consiliului Concurentei a durat nu mai putin de patru ani. Raportul dezvaluie ca Lafarge, Holcim si Carpatcement au incalcat prevederile Legii concurentei prin participarea la un cartel de fixare a preturilor si au folosit in mod abuziv pozitia de dominanta colectiva prin impunerea preturilor de vanzare.
Lafarge a incalcat Legea concurentei si prin vanzarea la export sub costul de productie, cu acoperirea diferentelor prin impunerea unor preturi majorate consumatorilor interni. Aceste incalcari au avut caracter continuu.
PIATA. In Romania exista noua fabrici de ciment controlate de trei societati: Lafarge Romcim detine fabricile Medgidia, Hoghiz si Targu- Jiu; Holcim detine fabricile Turda, Alesd si Campulung, iar Carpatcement are in proprietate fabricile Bicaz, Deva si Fieni.
Pentru ciment, ponderea costurilor de transport in pretul produsului este semnificativa, distanta optima pana la care cimentul poate fi comercializat in conditii de rentabilitate este determinata