Fortele americane din Irak ii au in permanenta in colimator pe jurnalistii straini si irakieni, scrie presa de peste Ocean. Un fost director de stiri de la CNN sustine ca trupele SUA din Irak "ucid deliberat jurnalisti" pentru a le inchide gura. de ANCA ALDEA TINTA. Ziaristii de la Al-Jazeera au fost vizati de fortele americane, ei fiind invinuiti, deschis sau nu, de colaborare cu rebelii Eason Jordan, care timp de 23 de ani a lucrat pentru CNN, declara la inceputul lui februarie, la Summit-ul Forumului Economic Mondial din Elvetia, ca unii dintre cei 63 de jurnalisti care si-au pierdut viata in ultimii doi ani in Irak au fost ucisi de Armata americana. Informatia nu este insa sustinuta de Organizatia Reporteri fara Frontiere, potrivit careia in Irak si-au pierdut viata pana in prezent doar 42 de jurnalisti.
Jordan, fost director de stiri la CNN, a demisionat in februarie 2005. El a declarat atunci ca detine informatii despre amenintari, din partea Armatei SUA, la adresa jurnalistilor din Irak, potrivit site-ului Newspaper Guild. Ulterior, jurnalistul in varsta de 44 de ani a revenit asupra motivatiei, sustinand ca in spatele demisiei sale se afla ratiuni politice de alta natura.
INEPTII. Declaratiile lui Jordan sunt considerate de o parte a presei americane niste ineptii. Mai multi directori de la CNN au declarat pentru ziarul Washington Times ca autoritatea lui Jordan slabise puternic la inceputul lui 2005, din cauza divortului prin care trecea, iar gandirea sa era influentata de problemele din viata privata. Din acest motiv, declaratia sa de la Summit-ul din Elvetia a fost modificata, treptat, in mai multe randuri, sustine un director de la CNN. Personaj extrem de controversat, Jordan a dat lovitura in aprilie 2003, cand a facut public, in cotidianul New York Times, ca CNN detine informatii despre planul lui Saddam de a-si ucide, in 1995, doi