Presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat, ieri, ca retinerea sa de catre procurorii Parchetului General a fost "un act abuziv" si ca, impreuna cu partenerii sai, se va adresa Curtii de Arbitraj a Bancii Mondiale, precum si unor institutii similare din Europa, pentru a recupera prejudiciile astfel create.
"Prejudiciile de imagine sunt evidente, iar costurile oportunitatilor pierdute, costurile directe de aparare, ca si pierderile provocate de scaderea cu o treime a pretului actiunilor sunt perfect calculabile", a afirmat Patriciu, estimand o valoare totala a respectivelor pierderi "de ordinul sutelor de milioane de dolari".
Banca Mondiala, prin intermediul fondului de investitii IFC, este prezenta in actionariatul strain de la Rompetrol. "Acest fapt justifica invocarea acordurilor internationale la care Olanda este parte semnatara si care fac referire la obligatia statului de a nu hartui managementul firmelor", ne-a declarat o sursa din cadrul unei firme de avocatura straina din Romania.
Prevederea este aplicabila si in cazul companiilor din tarile in care investitorii inregistrati in Olanda sunt prezenti, afirma sursa. Romania este de asemenea, parte a unor asemenea acorduri. Vicepresedintele Rompetrol, Phil Stevenson, a precizat ca "daca nu vom obtine dreptatea in Romania, suntem pregatiti sa ne adresam instantelor internationale.
Exista o serie de acorduri, cum ar fi Carta Europeana a Energiei, tratatul bilateral Olanda-SUA referitor la protectia investitorilor sau directivele UE privind apararea drepturilor omului; pe baza acestora putem alege calea pe care vom merge in apararea cauzei noastre.
Ne putem adresa Curtii de Arbitraj a Bancii Mondiale, instantei UNSITRAL de la Londra sau departamentului de arbitraj de pe langa Camera de Comert Internationala, de la Stockholm".
Stev