Devalizarea in cel mai pur stil mafiot a societatii Donasid de catre investitorii strategici de la Beltrame poate deveni de acum studiu de caz.
Mosirea operatiunii de privatizare de catre fostii presedinti ai AVAS, Ovidiu Musetescu (impreuna cu consiliera lui, Roxana Bichel) si Mircea Ursache, s-a dovedit ulterior un sir lung de ilegalitati din care statul roman a iesit cu o gaura de cel putin 100 de milioane de dolari.
Italienii de la Beltrame si complicii din Romania s-au ales dintr-o strigare cu 48 de milioane de dolari, fara a lua In considerare ce au tocat in perioada cat au pastorit Donasid. Dincolo de ce s-a Intamplat la Donasid In ultimii trei ani, statul roman, reprezentat de AVAS, are de dat un raspuns.
Cum a fost posibila ingineria celor de la Beltrame si care sunt adevaratele pierderi ale privatizarii Donasid?
Cand vrei sa furi, dai o ordonanta
In baza Ordonantei 44/2002 care precizeaza ca „activele apartinand societatilor comerciale (la care statul este majoritar) se pot valorifica In cazul procedurii de executare silita, prin negociere directa catre societatile comerciale cu capital mixt", Donasid Calarasi ar fi trebuit sa plateasca pentru activele preluate din Siderca valoarea stabilita de raportul de evaluare, respectiv peste 75 de milioane dolari.
Prin Ordonanta 40/2004, contrasemnata de Mircea Ursache, presedinte al AVAS, s-a facut derogare de la Ordonanta 44/2002, acceptandu-se de la Donasid pretul de numai 16,8 milioane euro, fara TVA.
Cu un an mai devreme, expertiza efectuata de Iprolet/Iprolam, si la un curs valutar mai mic decat In 2002, indica pentru activele viabile de la Siderca o valoare de piata de peste 75 de milioane dolari. Dar vanzarea activelor, stocurilor de materii prime, materialelor si pieselor de schimb de la Siderca catre Donasid a fost aprobata la pretu