In numai doi ani, terenurile pentru constructii si-au triplat valoarea, ajungand pana la 1.000 de euro/metru patrat. Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la UFI Bruxelles: Pretul exagerat al apartamentelor nu mai convine cumparatorilor. Fata de pragul normal de 20 la suta, in Romania valoarea terenului depaseste 50 la suta din totalul investitiei in constructii
Un blocaj al tranzactiilor se face simtit pe segmente ale pietei imobiliare, in contextul preturilor foarte mari la locuinte, apreciaza analistii.
"Din perspectiva anumitor tipuri de vanzari, cel mai pregnant ale apartamentelor pentru locuinte, pretul exagerat nu mai convine cumparatorilor, iar oferta scazuta si din ce in ce mai neinteresanta reduce drastic portofoliul disponibil'', a declarat, pentru Rompres, Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la UFI Bruxelles.
"Pretul ridicat si oferta scazuta majoreaza preturile si mai mult, pana cand se atinge un prag de insuportabilitate care, oricat pare de neobisnuit, exista. A fost acesta atins acum, macar in Bucuresti", apreciaza Artur Silvestri.
Intr-o formulare populara, acest prag de insuportabilitate s-ar traduce cu "a plati cat nu face".
In aceste conditii, ar trebui sa apara alternativa, care insa nu exista inca.
Aceasta pentru ca si casele pe pamant, in cartiere "mai convenabile" sunt tot mai putine si mai putin aspectuoase, iar terenul, care sa initieze o posibila constructie proprie, este si el, la randul lui, scump si se va mai scumpi, pana acolo unde, si pe acesta piata, se va instala un blocaj, a spus Silvestri. In aceasta materie, exista praguri si nivele care plafoneaza totul de la sine.
Terenul pentru constructie, care, in unele zone ale Bucurestilor si-a triplat valoarea in numai doi ani. Un exemplu in acest sens, este regiunea-anexa a Caii Dorobantilor, unde, de la 335-350 euro