lupta. Atacuri si contra-atacuri, strategii de invaluire, lovituri de gherila, rasturnari de situatie, suspiciuni generalizate: semne ale unui peisaj politico-economic in proces de schimbare. Politica, mass media, economia sunt mereu asaltate. Luptele fratricide sunt la ordinea zilei. Zone mai putin expuse opiniei publice isi dezvaluie laturile ascunse si tenebroase.
Jurnalistii au rupt regula tacerii in privinta propriului domeniu, oamenii de afaceri contra-ataca, justitia depreciata public se compromite cu usurinta. Regulile de distributie a resurselor, pozitiile de influenta, controlul al puterii, toate par mult mai fragile decit acum o jumatate de an.
Transferul scandalului spre zona spatiului privat (conflicte de familie si fotbal - Becali, sex - MISA), a nu reusit (inca) sa deturneze sau sa deruteze insurgentii si grupurile de simpatizanti. Lupta pentru supravietuire (generationala sau individuala, politica sau simbolica) are consecinte dramatice. Totul poate fi pus sub discutie.
Si, intr-o societate trecuta de la atomizarea comunista la individualismul capitalismului primar, solidaritatea ramine un obicei straniu. Iar solidaritatile de grup nu sunt doar mai repede detectabile, dar si imediat suspecte. Confuzia voita sau amalgamul involuntar forteaza nota si afecteaza obiectivitatea.
Corneliu Iacobov si Dinu Patriciu, Omar Hayssam si Zaher Iskandarani sunt prinsi in acelasi carusel. In aceste conditii, prezumtia de nevinovatie pare a fi dovada de slabiciune sau lipsa de loialitate.
Cauzele acestei stari razboinice nu sunt usor detectabile. Alternanta la guvernare si iminenta(?) integrare europeana ar putea explica doar partial situatia. Caci, dincolo latura sa formala, Romania profunda pare mai degraba indiferenta la calendarul european.
Constitutia europeana este la fel de abstracta ca si cea romanea