de GEORGETA LICSANDRU ALIMENTATIE ECHILIBRATA In fata televizorului, la cinema, in parc sau la serviciu, in masina sau pe strada, toata lumea rontaie snacksuri sau chipsuri. Putini stiu valorile nutritionale ale acestor produse. "Din pacate, snacksurile nu sunt echilibrate nutritional.
Avand arome, gust si culori foarte imbietoare, snacksurile te indeamna sa consumi din ce in ce mai multe. Sunt bogate in calorii, in carbohidrati de tipul amidonului, iar unele dintre ele in carbohidrati rapizi (zaharoza).
De asemenea, au un continut mare de grasimi hidrogenate de tipul trans, periculoase pentru sanatate.
Grasimile hidrogenate sau partial hidrogenate sunt introduse in compozitia produsului pentru a creste stabilitatea acestuia, pentru a nu se altera", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Grasimile vegetale si colesterolul In dieta noastra, acizii grasi trans sunt luati din alimentele care contin grasimi procesate industrial (margarina, chipsurile, pop-cornul, ciocolata etc.). S-a demonstrat chiar ca grasimile vegetale hidrogenate (margarina) pot determina o crestere a colesterolului mai mare decat grasimile de origine animala (untura de porc sau untul din lapte de vaca). Studii recente au aratat ca un consum ridicat de acizi grasi trans poate creste riscul unor boli cardiovasculare, ateroscleroza. S-a constatat chiar aparitia unor aritmii cardiace, care uneori au dus pana la stop cardiorespirator.
Prin continutul ridicat de grasimi, snacksurile pot favoriza obezitatea. Din cauza concentratiei mari de carbohidrati, snacksurile nu sunt indicate persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala, boli renale, dislipidemii, reumatism, guta, litiaza renala, diabet.
Acizii grasi trans continuti de chipsuri sunt un factor care induce rezistenta la insulina, de aici