Pentru a fi cat mai atractive, la BCR ar trebui schimbat statutul, iar CEC trebuie curatata de pierderile pricinuite de prabusirea dobanzilor oferite de Banca Nationala la depozitele atrase.
Analistii Bank Austria Creditanstald (BA-CA) anticipeaza pentru Romania o crestere a activitatii de creditare cu 721% pana in anul 2014, ceea ce inseamna, in termeni absoluti, 78 de miliarde de euro. Asta in timp ce Bulgaria avanseaza cu 242%, iar Ungaria cu 97%, in termeni absoluti cresterea fiecareia fiind de circa 16-17 miliarde de euro.
„Romania are in acest moment cel mai mare potential in zona bancara", ne-a declarat Stefan Bruckbauer, Deputy Head Economics Department, BA-CA. In opinia sa, tarile din sud-estul Europei au fost performerii cresterii economice, depasind avansul economiilor din statele membre UE.
O analiza a bancii austriece prezentata saptamana trecuta la Belgrad arata ca, in 2005 si 2006, zona in care se inscriu Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Romania, Serbia si Muntenegru va ramane cea mai dinamica regiune din Europa.
„Romania a devenit foarte atractiva pentru investitori, atat prin nivelul ridicat al cresterii economice si dimensiunile pietei, cat si prin noua politica fiscala", apreciaza si Regina Prehofer, membru al Consiliului Director BA-CA.
Aceasta dezvoltare are la baza, in opinia analistilor BA-CA, maturizarea pietelor bancare din regiune, unde creditarea a inregistrat cresteri puternice, in medie cu 29% anual, din 2001 pana azi.
„Perlele coroanei" asteapta oferte
In aceste conditii, cand ochii tuturor institutiilor financiare in cautare de oportunitati se indreapta spre regiunea est-europeana, Romania si-a anuntat intentia de a scoate la vanzare participatiile statului la doua dintre cele mai interesante banci romanesti: BCR, liderul pietei auto