Portul Constanta(Foto: )
Statiunea Venus a fost sambata, 28 mai a.c., gazda unui seminar organizat de Fundatia Colegiului National de Aparare, la care au participat, printre altii, presedintele fundatiei, general Mihail Ozun, vicepresedintele colegiului, general Lucian Ifitimie, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, rectorul Universitatii „Andrei Saguna", prof. dr. Aurel Papari, prof. universitar dr. Gheorghe Dumitrascu, Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta.
Participantii la seminarul-dezbatere au subliniat, in alocutiunile lor, importanta stategica pe care zona Marii Negre o are ca membra a NATO si mai ales pe care o va capata in contextul aderarii Romaniei la UE. Lector universitar dr. Marian Zidaru, profesor in cadrul Universitatii „Andrei Saguna", a prezentat pe larg situatia geo-politica a zonei Marii Negre, asa cum a evoluat din 1989 si pana in prezent, precum si problemele actuale ale tarilor din aceasta regiune.
„Zona Marii Negre a revenit in atentia internationala dupa 1989, la prabusirea imperiului sovietic si atunci cand structurile europene au inceput sa „avanseze" catre est. Tot in aceasta perioada au fost descoperite si resursele naturale din zona Marii Caspice.
Aceste fenomene au creat o serie de „convulsii" – riscuri si amenintari ale zonei: conflicte etnice si teritoriale, revendicari teritoriale, probleme generate de tranzitia catre economia de piata, puterea scazuta de cumparare a locuitorilor noilor democratii si, mai ales, dezvoltarea unor structuri mafiote, care se ocupa cu traficul de arme, droguri, substante periculoase", a declarat lector universitar dr. Marian Zidaru.
Zona Marii Negre a fost prezentata de participanti ca fiind alcatuit