Tema limitarii imigratiei a atirnat greu in campania pentru referendumul asupra Constitutiei europene. Confruntate cu fluxurile de lucratori clandestini, cu penurii de personal specializat si cu fenomenul de imbatrinire a populatiilor, guvernele tarilor din Europa occidentala iau tot mai multe masuri pentru a favoriza o imigratie utila si a reglementa situatia strainilor care au deja o slujba.
Problema imigrantilor a fost, de altfel, unul dintre subiectele principale ale campaniei pentru referendumul privind Constitutia europeana, care s-a desfasurat ieri in Franta, insa ingrijorarile privind strainii, in special est-europenii, care vor veni sa ia locurile de munca, nu sint specifice doar francezilor, ci tuturor locuitorilor Europei occidentale.
Practic, in toate statele Europei occidentale, guvernele sint presate sa adopte masuri pentru a limita numarul de imigranti, in conditiile in care multe dintre aceste tari au deja probleme cu somajul, insa, in acelasi timp, autoritatile sint nevoite sa lase deschise niste portite pentru a permite accesul unor muncitori care sa acopere acele zone unde se inregistreaza un deficit de mina de lucru.
In Spania, pentru „a termina cu munca ilegala, a aduce la suprafata economia subterana si a pune capat costurilor sociale pe care le provoaca munca la negru", guvernul socialistului Jose Luis Rodriguez Zapatero a lansat un proces exceptional de reglementare a situatiei unor imigranti clandestini, deschis unui numar de peste 500.000 de persoane.
Ca si in Danemarca sau Portugalia, patronii care vor continua sa angajeze imigranti clandestini vor risca amenzi usturatoare.
Imigratia selectiva, deschisa pentru muncitori
In Marea Britanie, guvernul lui Tony Blair intentioneaza sa reformeze sistemul sau de imigratie, pe o perioada de cinci ani, pentru a-i privilegia pe lucratorii cei mai ca