Guvernul a decis sa disponibilizeze intre 5.820 si 7.275 de bugetari, iar Ministerul Finantelor are sarcina sa prezinte listele cu disponibilizatii pana la 2 iunie. Motivul? FMI cere ca ponderea cheltuielilor cu personalul sa nu depaseasca 4,9% din PIB.
Ministrul Finantelor, Ionel Popescu, a reluat tema disponibilizarilor din randul functionarilor publici, dupa ce renuntase la aceasta idee in urma cu o luna. De aceasta data, nu mai sunt 4 procente, ca in aprilie, ci 2-2,5%. Calculele arata ca 5.820 de bugetari isi vor pierde locul de munca daca disponibilizarile vor fi de doua procente.
Exista si posibilitatea ca numarul de someri sa fie de 7.275 de oameni, daca nivelul concedierilor va fi de 2,5%. Afectati de restructurari vor fi angajatii din ministere, din agentiile aflate in subordinea Guvernului si a Parlamentului, din aparatul central al Guvernului.
In total, in aceste institutii lucreaza circa 291.000 de functionari publici, potrivit datelor obtinute de la Ministerul de Finante.
IONEL SI LUPUL. Pentru a bate in cuie numarul de someri, ministrul Ionel Popescu a trimis circulare catre toate institutiile bugetare carora le-a cerut liste de propuneri cu personalul care poate fi disponibilizat pana vineri, 27 mai. Nu am aflat inca daca Finantele au primit raspunsuri de la ordonatorii de credit.
Este posibil ca de aceasta data sa nu se fi speriat nimeni, ca in povestea in care Ionel se amuza amenintandu-si consatenii ca vine lupul la oi si a sfarsit prin a constata ca nu-l mai credea nimeni. Sa ne amintim ca dupa ce, in aprilie, toate institutiile bugetare au fost bombardate cu circulare despre disponibilizari, ministrul a inchis brusc actiunea, spunand ca a fost un simplu test.
"Reducerea cu 4% a personalului bugetar din aparatul central a fost un test pentru institutiile bugetare. Am incercat s