Muzeul National de Arta al Romaniei. Intrarea in Galeria de Arta Europeana. Un grup de copii, cate doi, cate trei, urca scarile. Tema vizitei este pe "gustul" lor: motive gastronomice in arta europeana. de VERONICA GUZUN LOGICA DE PICI. "In cos sunt legume, din ele se face pizza, iar pizza se mananca cu paine" Ca niste broscute testoase, poarta cate o perna in spate. Pe ea vor sta cand vor analiza tablourile din galerie.
PRIMUL POPAS. Copiii s-au asezat cuminti in fata primului tablou din Sala "Scoala olandeza", David Teniers cel Tanar, "Interior Flamand". Fiecare element din lucrare a fost "disecat". Nimeni nu raspunde inainte de a ridica mana. La intrebarea "Ce feluri de branza cunoasteti?", elevii de clasa a III-a au inceput sa enumere: svaiter, branza de soia, cascaval, telemea. La alta pictura, care ilustra o bucatarie, s-a discutat despre cratite, ulcele, vase de lut. Nici o intrebare nu ramanea fara raspuns.
IMAGINATIE. Atunci cand ghidul a intrebat ce se face din varza, ceapa si carne, baiatul care ridica mana cel mai sus a spus cu incredere: "Salata!". Fetita de alaturi a venit cu un raspuns mai comun: "Varza calita". Copiii sunt siguri ca vinul se face si din cirese sau din prune si ca branza cu mucegai nu este gustoasa.
Dupa ce au vizitat cele mai importante tablouri care ilustrau bucatarii sau mancaruri, copiii au fost dusi in atelier.
PICTORI. Fiecare si-a gasit un loc la masa. In fata lor se asternea o foaie lunga si alba care astepta sa fie oglinda unui meniu complet. Inainte de a se pune pe treaba, unii dintre ei au netezit foaia, altii au mirosit-o, apoi au luat pensulele si s-au pus pe pictat. Ici - un cos cu fructe, colo - niste oua ochiuri cu un pahar cu lapte. Peste o ora, foaia a devenit ca o fata de masa plina cu bunatati. Daniela Popescu, institutoare la Scoala 75 din Bucuresti, a spus ca dupa aceasta vizita vo