Starea de indeterminare a medicului între două diagnosticuri, între două tratamente este o constantă a profesiei cu probabile trimiteri la acele stări de anxietate, dacă nu de adâncă oboseală, caracterizând o viaţă în ceea ce are ea mai secret - şi mai banal. în creaţia literară, indecizia se manifestă opţional între pura ficţiune şi curata realitate sau acea fuziune de natură a trezi în foiletonist pe detectivul ce drept la ţintă va merge, în posesia unui nasture, a unui sâmbure de cireaşă, a firului de păr, cu grijă ridicat de pe rigidul obiect al investigaţiei.
Mai departe, şi cu succes, eternul la ordinea zilei raport între operă şi autor, prin care, pe lângă descoperirea chintensenţială că opera se datorează autorului - chiar când acesta e necunoscut - se mai demonstrează şi ceea ce inuiţia lectorului punctase din prima clipă: că în mod sigur autorul este produsul operei sale. Când obiectul cercetării este un Jurnal, problema se simplifică printr-o enormă complicaţie - daţi-mi voie! - având în centru vortextul sincerităţii, iar pe margini limpezii curenţi ai unui evident talent. Dacă însă Jurnalul este oferit sub titlul de roman, în această epocă a noastră în care a defini ce anume nu este un roman ridică aproape insurmontabile dificultăţi, decizia va balansa între doza de ficţiune şi fixativul de realitate, ficţiunea producând veridicitatea, realitatea, fantasticul, fantasmagoria.
Cititorul care deschide romanul Paramnezii - de Ion Vianu, - care se adânceşte în lectură fie şi numai atras de fericit inspirata ilustraţie a copertei, înfăţişând colonade solid statice şi un trecător fantomatic, va avea şi surpriza de a afla de existenţa unei edituri esenţial intitulată Trei, având în cadru-i şi o colecţie de romane Psy. Colecţie desigur incitantă, întru titluri şi autori: Jean Pierre Gattégno, Analiza morală, Leslie Kaplan, Psihanalis