Desi, in aparenta, ratificarea Constitutiei Europene nu are nici o legatura cu aderarea noastra la UE, in realitate Romania este o victima colaterala a votului francez. Conditiile integrarii ar putea deveni extrem de dure pentru noi.
In afara unor circumstante cu totul exceptionale, nu poate fi vorba despre suspendarea aderarii noastre la UE, aminarea dincolo de 2008 sau reluarea negocierilor. Acestea sint elemente ale unui „contract" semnat intre Romania si Uniune.
Romania incearca insa acum sa intre intr-o Uniune coplesita de misiunea de a se redefini, de a gasi solutii de supravietuire, intr-o masura suficient de mare pentru a „inghiti" si mai greu decit pina acum doua tari, care vin si ele cu problemele lor.
Premierul britanic a cerut „o perioada de reflectie"; aceasta nu poate insemna decit ca masinaria europeana va incetini, cautind sa identifice mai precis directia in care se indreapta. Concret, aceasta inseamna ca vor fi probabil folosite toate artificiile formale si procedurale posibile pentru a incetini procesul de aderare a Romaniei si Bulgariei. Prima ocazie – raportul Comisiei Europene din toamna.
Ne paste clauza
Desi Comisia face o evaluare independenta a performantelor tarii noastre, aceasta ramine in ultima instanta interpretabila. Gruparile politice din Parlamentul European vor gasi usor motive de nemultumire. Germanilor si francezilor care au votat impotriva Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la 13 aprilie li s-ar putea adauga altii, incurajati de atitudinea „motorului european".
Activarea clauzei de salvgardare pare asadar din ce in ce mai probabila. In plus, atit evaluarea CE, cit si pasii ulteriori, vor fi facuti intr-o perioada in care presedintia Consiliului UE va fi detinuta de o tara eurosceptica prin traditie, Marea Britanie. Nu vom mai beneficia, prin urmare,