Romania ocupa locul 55 in randul celor saizeci de state si zone geografice nationale incluse in Anuarul Competitivitatii Mondiale, clasandu-se inaintea Mexicului, Poloniei, Argentinei, Indoneziei si Venezuelei, pozitia din acest an consemnand o scadere cu o treapta fata de editia din 2004.
Realizat de Centrul pentru Competitivitate Mondiala al Institutului pentru Managementul Dezvoltarii (IMD) din Elvetia, anuarul are la baza 314 criterii de competitivitate.
Aceste criterii iau in calcul patru elemente, respectiv performanta economica, eficienta economica, eficienta guvernamentala si infrastructura.
Potrivit studiului realizat de IMD, dat publicitatii de Institutul Roman de Cercetari Economico-Sociale si Sondaje (IRECSON), Romania se plaseaza dupa o serie de tari din proximitatea geografica, precum Estonia - pozitionata pe locul 26, Cehia - locul 36, Ungaria - pozitia 37, Slovacia - 40 sau Turcia - 48. Fata de anii precedenti, criteriile luate in calcul de institutia elvetiana plaseaza Romania pe o pozitie inferioara. Astfel, in 2003 Romania ocupa locul 51, iar in 2004 pozitia 54 din 60 ale clasamentului.
"Trebuie precizat ca evolutia descrescatoare in privinta pozitiei ocupate de Romania nu semnifica, in mod obligatoriu, o tendinta negativa din punct de vedere al performantelor obtinute pe plan intern, ci faptul ca, desi s-au inregistrat cresteri economice an de an, cresterile inregistrate de alte tari, prin comparatie, au fost mai mari si relativ mai omogen distribuite pe plaja criteriilor considerate", se precizeaza in comunicatul transmis de IRECSON.
Inflatia, lipsa productivitatii, subventiile si controlul preturilor ne tin pe loc
Pentru o mai buna edificare in privinta evolutiei, respectiv a pozitiilor ocupate, anuarul prezinta - individualizat pe fiecare tara - cate 20 de factori favorizanti, respectiv d