Traian Basescu: Europa nu se termina cu referendumul din Franta. Calin Popescu Tariceanu: Votul negativ creeaza obligatii in plus Romaniei
Decizia de ieri a cetatenilor francezi de a respinge noua Constitutie Europeana a fost primita cu ingrijorare, chiar daca nu intotdeauna marturisita, de oficialii de la Bucuresti. Graba cu care principalele personalitati politice au comentat rezultatul votului de duminica din Franta arata, in pofida declaratiilor optimiste, o preocupare fata de viitorul european al Romaniei, desi purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a afirmat, ieri, ca nu exista nici o corelatie juridica intre votul asupra Constitutiei Europene si continuarea extinderii Uniunii Europene, cu Romania si cu Bulgaria.
Ingrijorarea oficialilor romani este sustinuta de decizia premierului Calin Popescu Tariceanu de a-i invita, astazi, pe liderii tuturor grupurilor parlamentare, pe presedintii celor doua Comisii de politica externa si pe presedintele Comisiei pentru Integrare Europeana din cadrul Legislativului la o consultare asupra modului in care Romania trebuie sa raspunda noii realitati europene, data de respingere de catre francezi a Constitutiei Europene.
In plus, premierul se va consulta si cu omologul sau bulgar, Simeon de Saxa Coburg-Gotha, cu privire la modul in care cele doua tari trebuie sa isi coordoneze pozitiile, in lumina noilor evolutii europene, iar pe 2 si 3 iunie Tariceanu va efectua o vizita la Berlin, de o importanta "strategica" in noul context european.
Tariceanu: Referendumul din Franta creeaza obligatii in plus Romaniei
Totusi, Tariceanu a afirmat ca votul francezilor, chiar daca nu are, din punct de vedere juridic, consecinte grave asupra integrarii Romaniei in UE, ar crea institutiilor romane dificultati in realizarea obligatiilor asumate: "Climatul s-a deteriorat din cauza ca