Sindicalistii din CEC au declansat, ieri, un protest spontan in fata sediului central al institutiei. Ioana Onofrei, liderul sindicalistilor, a spus ca actiunea a fost determinata de refuzul administratiei la cererea lor de majorare a salariilor cu 25 la suta, fiind oferite in doar 20 de procente.
Astfel, daca la negocierile de astazi dintre sindicalisti si administratia CEC nu se va ajunge la un consens, iunie va debuta cu prima greva generala din sistemul bancar romanesc. Reprezentantii sindicatelor din CEC sustin ca in cazul in care salariile celor 9.000 de angajati nu vor fi majorate cu 25 la suta, mai mult decat dublu fata de oferta administratiei, incetarea activitatii la sucursalele CEC va fi iminenta. Liderul sindical, Ioana Onofrei, a declarat ca, in acest an urmeaza sa fie disponibilizati 1.700 dintre cei 9.000 de angajati de la CEC, in cazul lor sindicalistii solicitand plati compensatorii de pana la 20 de salarii medii brute. Onofrei sustine ca administratia ofera insa numai 12 salarii minime de incadrare.
O alta solicitare sindicala se refera la majorarea salariilor cu 25 la suta de la 1 iunie sau, in transe, o majorare de 15 la suta din iunie si zece la suta din ianuarie 2006. Administratia ofera insa 10 la suta din iunie si doar cinci procente din ianuarie anul viitor, sustine liderul sindicalistilor. Ioana Onofrei spune ca administratia a conditionat acordarea tichetelor de masa de semnarea noului contract colectiv de munca, care expira astazi.
Peste 2.000 de salariati din CEC au salariul minim pe economie, doar 500 de angajati beneficiind de venituri peste nivelul mediu din Romania, adica mai mari de 9,7 milioane de lei. La protestul de ieri au participat in jur de aproximativ doua sute de salariati ai sucursalelor CEC din Capitala de angajati, acestora adaugandu-li-se, dupa ora 15.00, si alti salariati, din primul schimb. Protestul