Statul va vinde o cota de 61 la suta din actiunile societatii Electrica Muntenia Sud, in zilele urmatoare stabilindu-se si numarul de participatii care vor fi vandute direct sau in urma unei majorari de capital, au declarat surse din Ministerul Economiei si Comertului (MEC), citate de agentia Mediafax.
Principala varianta analizata in procesul de privatizare - propusa de consultantul PricewaterhouseCoopers - este vanzarea directa a unui pachet de 40 la suta din actiunile societatii, urmand ca participatia investitorului sa creasca la 61 la suta in urma unei majorari de capital.
A doua varianta este vanzarea directa a 51 la suta din actiuni si cresterea participatiei investitorului pana la 61 la suta in urma majorarii de capital.
Potrivit surselor citate, investitorul va putea decide, ulterior, sa ofere Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii in sectorul privat a Bancii Mondiale, dreptul de a achizitiona fiecare cate un pachet de actiuni de pana la cinci la suta din capitalul social majorat.
Potrivit reprezentantilor Electrica, anuntul de privatizare a acestei societati va fi publicat pana la 1 iunie 2005, iar termenul de depunere a ofertelor ferme de catre investitorii preselectati este 20 noiembrie 2005.
Finalizarea tranzactiei de privatizare pentru Muntenia Sud ar putea avea loc pana la sfarsitul anului 2006.
Pana in prezent, si-au anuntat interesul pentru aceasta companie atat firmele care au mai participat la privatizarea altor filiale de distributie a electricitatii, precum Enel Italia si CEZ Cehia, cat si grupul german RWE.
In luna martie, Ministerul Economiei si Comertului a anuntat ca de Electrica Muntenia Sud este interesata si compania Electricite de France, controlata de statul francez.
Electrica Muntenia Sud asigura alimentarea c