Tarziu, dupa definitivarea Codului fiscal, Uniunea Nationala a Agentilor Imobiliari (UNAI) propune scutirea impozitarii pe veniturile din chirii, in perioada 2005-2010, pentru imobilele de locuinte nou construite, prin amendarea ordonantei Guvernului privind introducerea cotei unice de impozitare.
Neimpozitarea veniturilor in cazul constructiilor noi va determina cresterea interesului investitorilor pentru achizitionarea de locuinte pe termen lung, majorarea ofertei de imobile, precum si reducerea preturilor locuintelor, a chiriilor si a dobanzilor la credite, potrivit reprezentantilor UNAI. O alta propunere vizeaza impozitarea progresiva a profiturilor realizate de persoanele fizice din revanzarea terenurilor agricole situate in interiorul sau in exteriorul localitatilor.
Astfel, in cazul unui teren vandut in primele 18 luni de la data achizitionarii, impozitul va fi de 16% si va fi redus cu 1% pentru fiecare luna in care terenul ramane in proprietatea aceleiasi persoane. In cazul in care terenul este comercializat dupa mai mult de 33 de luni de la achizitionare, impozitul va fi de 1%, potrivit propunerii UNAI.
Agentii imobiliari solicita aplicarea unui impozit deductibil de 99% pentru lucrarile de reconsolidare a cladirilor afectate de seism si de 85% pentru renovarea, conservarea si intretinerea imobilelor din zonele istorice protejate. Totodata, deductibilitatile pentru renovarea fatadelor si a partilor comune dintr-un imobil de locuinte construit inainte de anul 1989 ar trebui sa se situeze la 25%, o cota redusa la 10% urmand sa fie valabila pentru lucrarile de renovare interioara, sustine UNAI.
Tarziu, dupa definitivarea Codului fiscal, Uniunea Nationala a Agentilor Imobiliari (UNAI) propune scutirea impozitarii pe veniturile din chirii, in perioada 2005-2010, pentru imobilele de locuinte nou construite, prin amendarea ordonantei Guvernu