Comisia Europeana ar putea trimite scrisori de avertisment Romaniei in sapte domenii specifice ca urmare a monitorizarii angajamentelor luate in timpul negocierilor de aderare.
Decizia nu va fi luata insa decat dupa consultari cu guvernele Uniunii Europene, carora Comisia le-a trimis in ultimele zile tabele detaliate de monitorizare privind Romania si Bulgaria.
Discutiile intervin pe fundalul temerilor ca aderarea celor doua tari ar putea fi amanata datorita crizei constitutionale cu care se confrunta Uniunea Europeana.
Capitole cu probleme
Pentru Romania, monitorizarea a constatat intarzieri ingrijoratoare la sapte capitole, dintre care trei pot declansa in cele din urma amanarea aderarii.
In domeniul justitiei si afacerilor interne, e vorba de lupta impotriva coruptiei si controlul frontierelor. La concurenta, e vizata aplicarea corecta a regimului subventiilor de stat mai ales in siderurgie. La mediul inconjurator, transpunerea in practica a legislatiei.
Celelalte patru domenii sunt: impozitarea, achizitiile publice, proprietatea intelectuala si agricultura, unde se constata intarzieri atat privind sistemul de plati computerizat pentru subventiile europene cat si in aplicarea legislatiei fito-sanitare.
Bulgaria ar putea si ea primi scrisori de avertizare in cinci domenii: justitie si afaceri interne, agricultura, mediul inconjurator, concurenta si libera circulatie a serviciilor.
Pentru comparatie, in primul val de extindere, opt din cele zece candidate au primit scrisori de avertizare cu un an inaintea aderarii, cele mai multe - 7 - fiind adresate Poloniei.
'Pe ansamblu concluzia Comisiei Europene e pozitiva'
Comisia Europeana nu a luat insa o decizie privind Romania si Bulgaria, asteptand mai intai rezultatul discutiilor intre reprezentantii celor 2