Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T Popa" din Iasi atrage mai multi studenti straini decat oricare alta din tara. Majoritatea vin din Orient si dupa studii se intorc acasa. Pentru ei, Romania nu poate fi decat o tara europeana.
Un irakian si o americanca trec zi de zi unul pe langa altul, fara sa se stie. Departe de tara fiecaruia dintre ei, aici e locul in care sunt egali. Colegii ii trateaza fie cu acelasi scepticism, fie cu indiferenta. La mijloc intre est si vest, in registre, el figureaza doar ca venind din Irak, ea din State. Carla Matha Leonida nu-l cunoaste pe baiat si nici nu-l vede ca pe dusmanul tarii ei.
Iasiul le e inca strain in aceeasi masura in care si ei ii sunt orasului, dar inexplicabil, acesta reuseste sa-i cuprinda fara resentimente pe toti studentii din tarile indepartate care vin sa-i respire aerul cinci-sase ani.
STRAINII. Cu 722 de tineri inscrisi la cursurile de zi, din 5.000 cat are de toti, UMF Iasi bate in privinta numarului de studenti straini orice universitate de profil din tara, cu toate ca numarul lor a mai scazut fata de primii ani de dupa ’90. 162 fac Farmacie, 7 Bioinginerie Medicala, 391 s-au inscris la Medicina Generala si 169 studiaza Stomatologia.
Au lasat pentru cativa ani Irakul, Albania, Congo, Grecia, Iordania, Iranul, Israelul, Libanul, Marocul, Republica Moldova, Siria, Austria, Canada, Egiptul, Germania, Italia, Kuweitul, Palestina, Sudanul, Suedia, Ucraina, Africa de Sud, Behrainul, Camerunul, Emiratele Arabe Unite, India, Malaiezia, Yemen, Marea Britanie, Nigeria, Omanul, Pakistanul, Spania, Franta sau Statele Unite ale Americii.
Doar sase dintre ei au ajuns aici prin programe de mobilitati ca Socrates, trimisi de universitatea lor la practica sau sa invete pentru cateva luni. Cei mai multi au ales Romania de unii singuri, si-au trimis actele aici fa