Impact, liderul in domeniul constructiilor rezidentiale din Romania, a solicitat unui numar de 140 de beneficiari de case majorarea sumelor pentru contractele aflate in derulare. Societatea a cerut suplimentar sume de la 3.000 de euro la 18.000 de euro, dupa cum ne spune chiar Florin Chirita, director de Vanzari, Marketing si IT.
Situatia nu a fost prevazuta in contract si i-a luat prin surprindere pe clienti. Mai mult chiar, multi dintre acestia se simt acum santajati de practica societatii. Chiar daca si-au indeplinit obligatiile contractuale, in unele cazuri achitand integral casele, beneficiarii nu stiu cand vor putea locui in ele.
Unii dintre ei au rabdare ca Justitia sa le faca dreptate, in timp ce altii spera intr-o rezolvare amiabila, ingrijorati fiind de desfasurarea unui proces lung si costisitor.
EXPLICATIE. Motivatia acestei cereri de renegociere oferita de companie a fost evolutia monedei nationale. Leul s-a intarit, dar constructorul miza pe devalorizarea lui. Deoarece contractele au fost incheiate in euro, iar plata se facea in lei, la cursul BNR, Impact ar trebui sa primeasca acum mai putin decat sperase.
In aceste conditii, contractele ar aduce pierderi, spun reprezentantii societatii. Ca urmare a faptului ca Impact este cotata la Bursa, ea nu are voie sa aiba contracte in pierdere, ne spune Florin Chirita.
Teoria nu are nici o baza, la Bursa fiind listate actiuni ale companiilor care nu numai ca au avut anumite contracte in pierdere, ci chiar au raportat o pierdere globala, la nivelul intregului an. Oricum, Chirita nu a putut sa ne spuna ce pierdere ar fi adus societatii daca nu s-ar renegocia contractele.
Trebuie spus ca profitul pe care mizeaza societatea in acest an este de peste 10 milioane de dolari.
SOLUTII. Pentru a iesi din aceasta situatie, reprezentantii Impa