Visul unei afaceri proprii nu-i paraseste nicaieri pe romanii plecati din tara. Cine depaseste grija zilei de maine, oriunde ar fi acea persoana, se gandeste sa-si deschida o afacere mai ales daca este in Grecia, tara intreprinzatorilor.
de COSTIN ANGHEL
Atena AMINTIRI. O mancare romaneasca il ajuta pe imigrant sa se simta ca acasa Departe de glie, romanii simt nevoia sa fie totusi aproape de tara, in orice fel. Cum romanul este si mare gurmand... Ce afacere-i mai buna decat un mic restaurant cu specific romanesc? Un mic restaurant care sa se numeasca "La Iasi", in mijlocul Atenei. Sau poate o firma de curierat ori un ziar romanesc, ori.... cine mai stie ce?
AFACEREA "STOMACUL FERICIT"! Zona Moldovei n-a dat Greciei numai muncitori in constructii. A dat si patroni ori patroane. Gabriela Munteanu are la 39 de ani propriul restaurant in centrul capitalei Greciei, Atena. "La Iasi" ii aduce Grabrielei aminte de locurile natale, dar ii asigura si succesul in afaceri. "Iasi" reprezinta in Grecia un nume care vinde, mai ales mancare romaneasca traditionala. Cand auzi de "restaurant traditional romanesc" te astepti, obisnuit de prin alte locuri, sa te intampine o portita de lemn, un flacau sau o codana in costum popular ori poate sa auzi o scripca sau ceva traditional romanesc. Aici nu e asa. Fatada e in "tonul locului", pana si firma e scrisa in greceste. Daca nu cunosti limba elenilor, treci pe langa sarmalute fara sa stii.
ATMOSFERA. Ghidati de un imigrant cu ceva ani de Grecia in spate, intram in restaurant. Clientii de la ora 14:00 ai localului se uita mirati la noi. "Fetele astea noi de unde or fi?", par ca se intreaba oamenii. Mergem la bar si o intrebam pe una din cele doua femei de acolo cine-i patronul. Un ridicat din spranceana ne face sa ne dam seama ca de fapt patronul e femeie, chiar una frumusica. Patroana, Gabriela Munteanu,