Fabrica de Zahar Navodari(Foto: )
Interesele meschine ale unor mahari din defunctul FPP, conjugate cu indolenta fostilor directori, au transformat in mai putin de un deceniu cea mai moderna fabrica de zahar din Romania situata in zona orasului Navodari, intr-un peisaj apocaliptic dominat de o gigantica ruina industriala asemanatoare cu cea de la USAS.In prezent, curtea si o parte a spatiilor productive ale fostei Fabrici de Zahar
Navodari sunt utilizate in beneficiul unei firme venetiene si al unei intreprinzatoare locale ce desfasoara in aceasta locatie o relativ modesta afacere de prelucrare si comercializare a lemnului si a materialelor de constructii. Proiectul Fabricii de Zahar Navodari a fost conceput si finalizat in cea mai mare parte, inainte de 1989.
Intreprinderea de prelucrare industriala a sfeclei de zahar a supravietuit convulsiilor socio-economice din perioada 1989-1990, iar in anul 1991 a beneficiat chiar si de o dotare cu linii de productie, instalatii si echipamente de ultima generatie.
Astfel, la inceputul anilor ’90 Fabrica de Zahar Navodari se afla in plina exploatare, dispunand de toate premisele tehnologice pentru a face fata concurentei si pentru a deveni un actor important pe piata de profil din Romania si din aceasta regiune a continentului.
Numai ca in doar cativa ani, respectiv in perioada 1994-1995 unitatea rebotezata SC Zahar SA Navodari a intrat deja in colaps financiar, iar mai apoi intr-un faliment de facto.
Faptul ca Fabrica de Zahar Navodari a intrat in criza financiara e dovedit si de Hotararea de Guvern nr.441 din 22 iulie 1994 pentru aprobarea Normelor metodologice privind preluarea la datoria publica a cheltuielilor neregularizate, atestarea existentei si asigurarii integritatii bunurilor materiale si des