Primul bombardament aerian american asupra Romaniei Peste numai cateva zile, in noaptea de 11 spre 12 iunie, se implinesc 63 de ani de la prima misiune de lupta a fortelor aeriene americane asupra teritoriului romanesc. de MIHAI PELIN SPECIAL FARA EFECT. Raidurile faimoaselor bombardiere americane Flying Fortress nu i-au impresionat pe pilotii de vanatoare si pe artileristii romani Peste numai cateva zile, in noaptea de 11 spre 12 iunie, se implinesc 63 de ani de la prima misiune de lupta a fortelor aeriene americane asupra teritoriului romanesc. Nici la timpul petrecerii faptelor si nici mai tarziu nu s-a inteles prea bine despre ce putea fi vorba. Cazusera niste bombe, parte in Dobrogea, parte intre Dunare si Carpati, insa nu s-a stiut de la bun inceput cui apartineau ele.
La 12 decembrie 1941, sub presiunile conjugate ale lui Manfred von Killinger si Renato Bova Scoppa, ministrii Germaniei si Italiei la Bucuresti, guvernul roman s-a declarat in stare de razboi cu SUA, actul fiind pur formal. Era a doua mare eroare a maresalului Ion Antonescu, dupa tratamentul inuman la care i-a supus pe evrei. In alte situatii, seful statului rezistase si va mai rezista unor sugestii absurde primite de la Berlin. De pilda, a refuzat transant sa participe la agresiunea impotriva Iugoslaviei, din primavara lui 1941. Insa, de data aceasta, nu s-a opus, cu toate ca initiativa il angaja intr-o intreprindere de-a dreptul ridicola. Ne mai aflam in razboi nu numai cu Rusia sovietica si cu Marea Britanie, ci si cu Canada, Republica Sud-Africana si... Noua Zeelanda. Practic, cu toata lumea anglo-saxona.
Congresul american a luat in consideratie declaratia de la Bucuresti si i-a oferit un raspuns abia la 5 iunie 1942. Iar peste numai o saptamana, in noaptea de 11 spre 12 iunie, acelasi an, s-a inregistrat si primul atac aerian american asupra Romaniei. La fel de penibil