Agentia imobiliara Neocasa a realizat un studiu in care, pe baza ofertelor din primul trimestru al acestui an, se analizeaza costurile comparative ale achizitionarii unui apartament (vechi sau nou) a unei case/vile sau a construirii unei case pentru persoane cu diverse categorii de venituri.
Au fost alese: o familie care are un venit net de 1.000 euro/luna (familie care constituie grosul clasei mijlocii din Romania) - considerat segmentul mediu/inferior, familie cu venit net de 2.000 euro/luna - segmentul mediu, familie cu venit net de 3.500 de euro/luna-segmentul mediu superior.
In ce priveste familia din segementul inferior s-a considerat ca dispune de 60.000 euro. Cu acesti bani nu poate sa-si ia un apartament de 3-4 camere si 80 mp in zone ca Berceni, Crangasi, Drumul Taberei, Titan, unde mp locuibil costa 798 euro. Familia respectiva ar putea sa-si ia la limita un apartament in bloc nou cu 60.000 euro.
In schimb, pentru aceasta suma oferta de case noi este foarte saraca. Mari dezvoltatori de proiecte nu sunt interesati de constructia de case noi ieftine, care nu le aduc un profit prea mare. O casa noua la 80 mp costa teoretic 39.200 euro, dar case sub 140 mp (costa 69.000 euro) nu se construiesc.
O casa construita in regie proprie in oras poate costa 43.400 euro cu teren cu tot, fara a avea insa finisari de calitate. Problema este oferta redusa de terenuri, vecinatatile (astfel de case se construiesc in cartiere marginase) si problema utilitatilor. La toate acestea se adauga procesul birocratic indelung si costisitor (trebuie inclusa si spaga).
Mai exista si o problema de mentalitate: romanii vor „casa de piatra" si nu prea sunt interesati de imobilele construite din alte materiale.
O constructie in regie proprie in afara orasului este ieftina, dar la pretul constructiei se adauga costul util