Lipsa dotarilor, a planurilor de interventie si a personalului calificat face din Bucuresti un oras vulnerabil in fata oricarei calamitati naturale sau accident chimic, sustin chiar responsabilii locali cu interventia in caz de dezastru.
"Nu exista coordonare si colaborare intre departamentele situatiilor de urgenta, nu exista un plan bine fundamentat pentru situatiile de urgenta pe anul 2005, exista lacune legislative, dar lipsesc propunerile de modificare a legilor acolo unde acestea sunt invechite. Dotarile echipelor de interventie sunt insuficiente si lipseste coordonarea investitiilor, la nivel de primarii de sector, pentru aceste echipamente. La ora actuala, cu dotarile existente si personalul abilitat putem acoperi doar 50 la suta din necesarul orasului", a declarat prefectul de Bucuresti, Mioara Mantale, la cea mai recenta sedinta a Comitetului Operativ Consultativ. Mai exact, in caz de cutremur, accident chimic sau alte calamitati doar jumatate dintre locuitorii orasului ar putea fi salvati. Potrivit prefectului, capacitatea de transport a ranitilor este insuficienta, la fel si cea de cazare in spitale. Din cele 57 de unitati sanitare mari, 25 sunt in pericol de prabusire in caz de cutremur, iar daca spitalele se prabusesc, capacitatea de cazare trebuie suplinita prin corturi.
"Va fi nevoie de corturi, ca in MASH (serial de televiziune despre echipele de medici detasate pe front, in timpul razboiului din Coreea - n.r.), cu apa si alte dotari, dar pe care Capitala nu le are", a mai spus Mantale.
Aurel Udor, seful Brigazii de Pompieri a Capitalei, a confirmat, la randul sau, lipsa dotarilor si a fondurilor necesare pentru intretinerea utilajelor de interventie existente. "Avem o capacitate de interventie redusa, iar fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor cu intretinerea masinilor de interventie lipseste. (...) Avem, spre exemplu,