- Economic - nr. 107 / 2 Iunie, 2005 Incepand cu data de 1 iulie 2005, agentii economici sunt obligati sa inscrie pe etichetele produselor alimentare ingredientele care pot produce alergii consumatorilor _ a declarat, recent, Alexandru Pais, director in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. Printre produselor alergenice se afla ouale, pestele si laptele. Alte ingrediente care trebuie mentionate pe etichete sunt: crustaceele, alunele, soia, nucile, telina, mustarul, semintele de susan si cerealele care contin gluten. Obligativitatea ca alimentele care contin aceste ingrediente sa aiba inscriptionata pe etichete atentionarea privind declansarea unei potentiale alergii este o cerinta a Uniunii Europene. In ceea ce priveste etichetarea produselor alimentare, se apreciaza ca a fost preluata intreaga legislatie europeana, insa, din rea-vointa sau din necunoastere, multi producatori romani nu pun in aplicare cerintele comunitare. Din acest motiv _ dupa cum a declarat Leonard Orban _ secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene _ peste 80 la suta din unitatile de procesare a carnii si a laptelui vor fi nevoite sa-si inchida portile, din cauza ca nu corespund standardelor UE. Mihai Bardasanu - Economic - nr. 107 / 2 Iunie, 2005 Incepand cu data de 1 iulie 2005, agentii economici sunt obligati sa inscrie pe etichetele produselor alimentare ingredientele care pot produce alergii consumatorilor _ a declarat, recent, Alexandru Pais, director in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. Printre produselor alergenice se afla ouale, pestele si laptele. Alte ingrediente care trebuie mentionate pe etichete sunt: crustaceele, alunele, soia, nucile, telina, mustarul, semintele de susan si cerealele care contin gluten. Obligativitatea ca alimentele care contin aceste ingrediente sa aiba inscriptionata pe etichete atentionarea pri