Magnatul rus Mihail Hodorkovski a fost condamnat, la capatul unui proces ce a durat peste un an, timp in care atat el cat si cei doi colaboratori ai sai s-au aflat dupa gratii. O data cu incheierea procesului, apreciat de analistii occidentali din Moscova drept cel mai de rasunet din perioada post sovietica, si-a incetat definitiv existenta si grupul Iukos.
Acesta a fost, dupa cum se stie, dezmembrat si trecut, in cea mai mare parte, in proprietatea unei societati foarte apropiate presedintelui Vladimir Putin.
Ieri, mass media internationala a consemnat reactiile critice ale lumii de afaceri occidentale si nu numai, fiind relevate cu prioritate "inclinatiile antidemocratice ale presedintelui Putin". La Washington, insusi presedintele Bush a urmarit cazul Hodorkovski, iar dupa pronuntarea sentintei, sublinia Associated Press, a formulat critici folosind "un limbaj neobisnuit de dur fata de un aliat al SUA in lupta impotriva terorismului". Potrivit lui Bush, Hodorkovski a fost declarat vinovat inaintea unui proces corect. "Rusia va continua sa plateasca atata vreme cat vor exista indoieli in privinta existentei statului de drept", a declarat la randul sau Richard Boucher, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat.
Cazul respectiv a provocat neliniste si in randul investitorilor straini din Rusia. Corespondentii agentiilor occidentale au semnalat, de altfel, dupa declansarea procesului lui Hodorkovski, retrageri de capitaluri straine, o diminuare deloc de neglijat a exporturilor de titei rusesc, precum si aparitia temerilor investitorilor straini de a se implica mai serios in industrii vitale ale Rusiei. Cei mai multi investitori, releva corespondentul Associated Press, se tem ca oricand pot avea soarta companiei Yukos, desi recente "gesturi" ale lui Vladimir Putin au lasat a se intelege ca este constient de faptul ca greaua sentinta pronuntata