O neasteptata si surprinzatoare expozitie de structuri tridimensionale si grafica digitala ne propune Viorica Colpacci din New York. Absolventa a Academiei de Arta din Bucuresti, sectia pictura monumentala, pe vremea in care cioplitul in lemn si daltuitul in piatra produceau si bucurii estetice, artista s-a stabilit pe meleaguri americane, reusind sa-si continue studiile la Brooklyn College si Pratt Institute, obtinind si un Master Degree in Studio Art la New York University. Nu e putin lucru. Aducem aceste detalii de biografie pentru ca, uneori, scoala si mediul de dezvoltare ale unui artist se pot dovedi decisive. in Romania natala Viorica Colpacci a realizat numeroase lucrari de ceramica si a lucrat ca designer, participind la numeroase expozitii colective si tabere de ceramica.
Expune la Atelier 35 din Bucuresti, o veritabila scena de prezentare a tinerelor talente din acei ani, apoi are o expozitie personala la Caminul Artei. Paraseste Romania in 1977 si se stabileste in Statele Unite, unde, in continuarea studiilor, desfasoara o intensa activitate artistica si pedagogica in diferite institutii de invatamint din New York. Prezinta lucrari in expozitii personale, in 1982 la Mari Gallery of Westchester, Mamaronek, NY si la Departure Gallery, Madison , New York City in 1983. Sint stadii de etapa in evolutia artistei. in 1985 si 1990 expune la Millhouse – Bundy Fine Arts Center, Burlington, respectiv la New York University. In paralel cu numeroase participari la expozitii colective, artista incearca sa valorifice si recentele achizitii in planul tehnologiilor de ultima ora.
Educata intr-un anume spirit artistic, Viorica Colpacci este obligata de rasucirile biografice sa se adapteze la o alta lume si sa-si defineasca o alta identitate. Nu este chiar simplu. Numeroasele exemple din ultima suta de ani confirma din plin meandrele pe care au ev