DANUBIA. Monumentul dedicat frontieristilor, ridicat de Patriciu Mateescu la Orsova
Memoriei romanilor morti in Dunare, in drumul lor spre Occident, i s-a inchinat un monument. La intrarea in Orsova, pe malul Dunarii, "Danubia" este dovada ca sacrificiul lor nu a fost dat uitarii.
Recapitulare: acum trei saptamani publicam un articol despre un sarb care vrea reparatie morala pentru romanii morti in timp ce incercau sa treaca Dunarea spre iugoslavi, pentru a ajunge in Occident, in lumea libera.
Aveam un nume si cateva dintre demersurile sale pe langa autoritatile locale, in vederea stabilirii numarului exact al romanilor ingropati in pamant sarbesc si a ridicarii unui monument in memoria acestora.
DOAR INCEPUTUL. Nu-i o bagatela sa pornesti pe firul unei astfel de istorii, date uitarii de 15 ani incoace. Intr-o tara a carei limba nu o vorbesti si cautand detalii despre niste neidentificati.
Demersul nostru jurnalistic poate parea infim, dar este un inceput, care se constituie intr-un semnal de alarma pentru autoritatile statului, care au datoria morala de a scoate la iveala adevarul.
SACRIFICII. Daca exista persoane in Romania lui 2005 care cred cu tarie ca evenimentele de la frontiera cu Iugoslavia din anii comunismului romanesc sunt doar un produs al imaginarului colectiv, iata ca, dincolo, pe malul celalalt al Dunarii, oamenii sunt de alta parere.
Si daca un sarb se gandeste ca e cazul ca acestor oameni care si-au sacrificat viata doar pentru a trai in libertate sa le fie ridicat un monument, iata ca si un roman s-a gandit la acelasi lucru. Un roman care traieste in Statele Unite, dar care revine deseori in tara, unde a creat numeroase opere de arta.
Patriciu (Patrick) Mateescu, de formatie sculptor, s-a afirmat mai mult drept ceramist, fiind considerat de multi creatorul scolii roman