Se stie acum ca cetatenii a doua dintre cele mai eurofile tari s-au pronuntat impotriva adoptarii Constitutiei Europene. Potrivit unui exit-poll citat de Reuters, cetatenii Olandei au respins proiectul Constitutiei Europene, adancind astfel criza pe care o traverseaza Uniunea dupa ce francezii au respins si ei Tratatul duminica.
Operatorul olandez de sondaje Interview/NSS a realizat o proiectie potrivit careia tabara "nu" a adunat 63% dintre optiuni, fata de cele 37 de procente ale celor care au acceptat Constitutia, relateaza Reuters. Duminica, in Franta, scorul a fost de 55% - 45% in favoarea celor care s-au opus.
Neoficial, se estimeaza ca olandezii s-au prezentat la vot intr-un procentaj de aproximativ 65%, ceea ce inseamna ca rezultatul referendumului va fi adoptat de partidele politice din Olanda si implicit de Parlament.
Legea olandeza nu impune obligativitatea adoptarii rezultatelor referendumului, dar partidele politice au spus ca vor respecta vointa populara daca prezenta la vot se va ridica la peste 30 de procente.
Pentru ca punctul de vedere al electoratului sa fie adoptat si de cel mai mare partid, cel crestin-democrat, mai este nevoie ca voturile pentru "da" sau "nu" sa insumeze cel putin 55 de procente, lucru care se pare ca s-a intamplat potrivit estimarilor.
In momentul in care rezultatele oficiale vor indeplini aceste conditii, este de asteptat ca Olanda sa anunte ca nu va ratifica Tratatul constitutional, conform referendumului.
Primul-ministru Jan Peter Balkenende s-a declarat dezamagit dar a spus ca procesul de ratificare trebuie sa continue in celelalte tari. "Olandezii si-au spus cuvantul" a admis el.
Prezenta este semnificativ mai ridicata decat la alegerile pentru Parlamentul European, la aceeasi ora. La alegeri, prezenta la vot a ajuns la 39%. Premierul B